Crònica del debat pre-electoral sobre serveis públics organitzat per la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics

 

Manca de consens sobre l’aposta per la municipalització dels serveis públics

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics va organitzar el 8 de maig, el debat sobre serveis públics d’àmbit municipal, entre els partits polítics que es presentaven a les  eleccions municipals de 26 de maig de 2019.

Aquest acte va comptar amb la participació de: Eduard Navarro per Sabadell en Comú, Francesc Baró per Junts per Sabadell, Lluís Perarnau per Crida per Sabadell, Sebastian Gallardo per 100% Sabadell, Marta Morell per Podemos i Manuel Robles pel PSC. Hem de lamentar no obstant que finalment ERC va decidir no enviar cap representant al  debat i que Cs i PP ni tan sols van respondre a la convocatòria.

Seguint un torn preestablert, els ponents han anat desgranant la posició del seu partit amb molt la bona disposició a difondre el pensament polític amb tranquil·litat i claredat.

Les forces que aposten per la gestió 100×100 municipal, i per tant, per la seva total municipalització, són Podemos i Crida per Sabadell, que han fet aquestes afirmacions respectivament: Marta Morell ‘Apostem per uns serveis  municipals clarament públics i per aquest motiu avançar en la municipalització dels serveis municipals ha de ser un dels nostres objectius’ i Lluís Perarnau: ‘Apostem per la municipalització, per l’equiparació salarial i per la participació democràtica de les usuàries’.

També en aquest sentit però apuntant que ‘amb matisos’ s’ha posicionat Sabadell en Comú, a través de seu representant, Eduard Navarro.

En unes posicions més ambigües-mixtes hi trobaríem el PSC, a 100% Sabadell i també a Junts per Sabadell’, declarant que no es decanten per un model únic i concret de gestió. El PSC, per mitjà de Manuel Robles: ‘si una cosa funciona, deixa-la tal i com està’, Francesc Baró de Junts per Sabadell “municipalitzar” ni si ni no’ ja que hi hauria casos que sí i casos que no, i 100% Sabadell, segons el Dr. Gallardo, defensa que primer cal desburocratizar  ’administració i després ja es podrà posar l’enfoc en com es millora la gestió, i defensa que els serveis han de ser públics però també pot ser positiva la seva gestió privada.

Al seu torn, i des del públic, diversos col·lectius de treballadors d’alguns d’aquests serveis, que estan en concessió majoritàriament, han expressat el seu malestar per la situació en que es troben i han criticat que algunes forces defensin que la gestió privada pot ser positiva quan , queda ben palès que no és així. Així s’han manifestat les representants de les escoles bressol i dels Serveis de neteja dels espais municipals. Així han desmuntat l’argument del PSC, que si l'avaluació és bona millor no tocar-la.

També han interpel·lat al representat de 100% Sabadell preguntant que si porten 4 anys a govern, com és que no han posat fil a l’agulla com a tema prioritari agilitzar i desburocratitzar l’administració. En general, des del públic, s’ha recordat repetidament que l’empresa privada busca sempre el propi benefici, s’autodistribueix dividends, i això no succeiria si el servei fos municipal.

També va sortir el tema estrella de la legislatura, el conflicte obert Ajuntament-SMATSA. Va quedar clar que el conflicte continua obert i ni tan sols els partits amb acord de govern s’han posat d’acord els últims plens de com afrontar la situació i intentar resoldre-la. El tema donaria per un debat monogràfic i des de la plataforma n’hem donat àmplia cobertura per la gravetat de la situació.

Plataforma en Defensa dels Serveis Públics de Sabadell
www.sabadellserveispublics.cat